Bezienswaardigheden in de Auvergne: Puy Mary of Puy de Sancy?

Ben je van plan om de Auvergne, bekend om zijn vulkanen, te bezoeken? Als je een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk wilt ontdekken, laten we je kennismaken met twee van de iconische toppen van de Auvergne: Puy de Sancy en Puy Mary! Welke moet je bezoeken? Allebei, mijn kapitein!

Puy de Sancy, de hoogste top in het Centraal Massief

Stel je voor dat je je op de hoogten van het Centraal Massief bevindt, op een hoogte van 1886 meter. Word je er duizelig van? Nou, dat is het gevoel dat je krijgt op de top van Puy de Sancy, de hoogste top in het Centraal Massief. Maar het is niet zomaar een berg, het is een oude vulkaan!
De geschiedenis van het Massif du Sancy gaat vijf miljoen jaar terug, toen de eerste uitbarstingen dit spectaculaire landschap begonnen te vormen. Het duurde ongeveer 250.000 jaar voordat dit meesterwerk van de natuur vorm kreeg. Het is een bijzonder type vulkaan, bekend als een stratovulkaan. Stel je verschillende vulkanen voor die op elkaar gestapeld zijn, als Russische poppen, en lava spuwen van verschillende samenstelling en uiterlijk. Daarom zijn de landschappen rond de Puy de Sancy zo gevarieerd.

Hoe kom je er nu?

Geen paniek, er zijn verschillende manieren om naar de top te klimmen. Als je het rustig aan wilt doen, kun je de kabelbaan van Sancy nemen. Het enige wat je hoeft te doen is 864 treden via een houten trap beklimmen en je bent binnen 20 minuten op de top! Als je je avontuurlijk voelt, kun je ook een wandeling van 3u30 terug maken vanaf de voet van de Puy de Sancy. En als je echt gemotiveerd bent, waarom kies je dan niet voor een langere wandeling over de bergkammen? Zorg er wel voor dat je je wandelschoenen meeneemt, want het zal waarschijnlijk iets inspannender zijn!

Puy Mary, bekroond met het label Grand Site de France

Laten we nu onze aandacht richten op een ander juweel van het Centraal Massief, Puy Mary. Waan je in het hart van de grootste vulkaan van Europa, het Massif Cantalien. Klinkt dat niet mooi? Nou, daar ligt Puy Mary, in het midden van dit alles, met zijn 2700 km2 vulkanische pracht. In tegenstelling tot de Puy de Dôme-keten, die lijkt op een aaneenschakeling van vulkaanparels (bijna 80 kleine vulkanen!), vormt Puy Mary één enkele vulkaan, miljoenen jaren oud, die bijna 8.500 hectare beslaat.
Deze vulkaan is zo oud dat hij al eeuwen sluimert. Maar dat weerhoudt hem er niet van om absoluut prachtig te zijn! In de loop der millennia opnieuw gevormd door gletsjers en water, gebeeldhouwd door de tijd, is het een ware getuigenis van de tumultueuze geschiedenis van onze planeet die aan de bezoeker wordt aangeboden. En wat de emblematische piramide van Puy Mary nog specialer maakt, is de puurheid en grandeur die het uitstraalt. Je voelt deze energie onmiddellijk als je over de paden loopt en de landschappen om je heen aanschouwt.

Hoe kom ik op de Puy Mary?

Om de top van Puy Mary te bereiken, moet je eerst naar de wegpas Pas de Peyrol. Vanaf daar leidt een pad je recht (of bijna recht) naar de top. Het resultaat is een uitzicht van 360° op de vulkaan van de Cantal en de puys-keten. Parkeren bij Pas de Peyrol is betalend (juli-augustus). Het kost €4. In de zomer rijden er pendelbussen tussen de huizen van de camping (Dienne, Le Claux, Le Falgoux, Mandailles-Saint-Julien, Pas de Peyrol).

Verblijf op een camping in de Auvergne

Ben je klaar voor een avontuur in de hoogten van het Centraal Massief? Of je nu kiest voor de Puy de Sancy of de Puy Mary, één ding is zeker: deze betoverende ervaring in het hart van de Auvergne vergeet je nooit meer. Dompel je onder in het avontuur en boek nu je verblijf op Camping du Lac de Menet in de Cantal in de Auvergne!
Of je nu kiest voor een gezellig chalet of een pittoreske kampeerplaats, wij hebben alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie. Ontwaak midden in de natuur, adem de frisse berglucht in en laat je verleiden door de schoonheid van onze mooie streek. Mis deze unieke kans niet, boek nu en maak je klaar om magische momenten te beleven op Camping du Lac de Menet!